Plezier met smartlappen
Vanaf 10 j
25’
LH
*
In deze beschrijving staan een paar mogelijkheden van wat je met smartlappen kan doen: karaokeversies beluisteren en er de juiste tekst bij zoeken; een smartlap beluisteren, de kenmerken opsommen en deze kenmerken toepassen op een kinderlied dat ze al kennen, foto's van de gezichten van smartlapzangers bij hun stem associëren.
mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3
doc
Zie ook bij Stem(ming) > smartlapzangers

HipHopElementen
Vanaf 10 j
30’
PL
**
Hier een heel eindwerk over Hiphop en wat je er allemaal mee kan doen. Een rijke verzameling activiteiten, muziekfragmenten, foto's, filmpjes. Er zijn uitgewerkte activiteiten voor beatboxing, cd-covers, een slipje maken, foto’s van MC’s herkennen, graffiti, hiphopkreten tekenen, een kwartetspelen, rappen, stemimprovisatie, teksten schrijven, ..
Materiaal enkel op vraag

Muziekbingo
Vanaf 11 j
30’
H
*
De leerlingen beluisteren eerst een aantal fragmenten uit verschillende muziekgenres en spelen aan de hand van beschrijvingen van deze genres een muziekbingo.
mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3
doc doc doc doc doc

Snippertjes-muziek
Vanaf 11 j
30’
H
*
De leerlingen beluisteren heel aandachtig 9 muziekstukken. Daarna proberen ze aan de hand van steeds kleinere fragmenten deze muziekstukken te herkennen.
mp3 mp3 mp3
doc doc doc
+ alle fragmenten van de muziekbingo (vorige oefening)


Blues - Zangles Blue Harry
Vanaf 11 j
50’
L
*
Vertellen over de blues en ondertussen luisteren naar enkele fragmenten. Liedje beluisteren en mee drummen, vooral tijdens de pianosolo. Liedje inzingen. Eventueel nog een eigen tekst maken over eigen verdriet en ergernis.
mp3 mp3 mp3 mp3 mp3
pdf doc


Lessenreeks over Blues
Vanaf 11 j
50’
L
*
9 uitgewerkte activiteiten over blues met als titels: Ik hoor wat jij niet hoort - wie zingt het? - maak er een verhaal van - symbolen - gevoelens zonder woorden - allemaal cd-hoesjes - songteksten - blauw? - de kleremakersblues en nog enkele losse lesideeën zijn genoeg materiaal voor een heus project. Het leuke van deze lessenreeks is dat het over te zetten is naar andere wereldmuziekgenres.
mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3
mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3
pdf


Een eigen hiphopnummer maken
Vanaf 11 j
100’
LG
**
In deze activiteit maken de kinderen aan de hand van bestaande of zelfgeschreven teksten en een kleine selectie van hiphoploops een nieuw hiphop-nummer. Ze houden daarbij rekening met de eigenschappen van hiphopmuziek.
Hiphoploops:
mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3
Voorbeelden:
mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3
doc doc doc

Muziekgenres, teksten en loops: een nieuw nummer maken
Vanaf 11 j
100’
LG
*
Aan de hand van loops in verschillende genres en allerlei soorten teksten, en rekening houdend met van het gekozen genre moeten de kinderen een muzikaal nummer naar voren brengen en naar voren brengen. Ze beoordelen nadien elkaars product en vertellen over het eigen proces.
Loops:
blues chanson jazz jazz klassiek klassiek reggae reggae reggae
rock rock sfeermuziek sfeermuziek sfeermuziek sfeermuziek
Hiphop: zie vorige oefening
doc


Pimp my volkslied
Vanaf 11 j
100’
LG
*
Een bestaande nationale hymne in een modern kleedje steken door gebruik te maken van verschillende, andere muziekstijlen, zoals: rappen, jazz, rock en R&B.
Beschrijving activiteiten:
doc
Achtergrond:
doc
Verwijsblad loops:
doc
De Nationale Hymnen:
België Duitsland Frankrijk Italia Nederland
Loops:
jazz hiphop R&B Rock
Muziekstijlen:
hiphop rock jazz r&b
Filmpje:
voetbal

Lessen en hoekenwerk over allerlei muziekstijlen
Vanaf 11 j
30’
LH
**
De stijlen van de jaren '70: schlager, rock, reggae, disco en filmmuziek kan je leren kennen door een hoekenwerk. Een filmpje geeft een eerste indruk van de vijf stijlen. Voor genres uit andere perioden zijn klassikale lessen voorzien. De lessenreeks sluit af met een 'School's got Talent' aflevering!
doc doc wmv


Diversiteit in muziekstijlen
Vanaf 11 j
200’
P
**
In dit project zijn de kinderen bezig met jongenrenculturen, identificatie, vooroordelen. Doorheen beeldende en muzikale activiteiten die de verschillende subculturen onderzoeken proberen ze hun vooroordelen t.o.v. die subgroepen te herzien. Ze ontdekken de sterke kanten ervan.
mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3
doc doc doc


HipHop
Vanaf 12 j
30’
H
*
De leerlingen maken zelf ‘rap’-teksten aan de hand van een ‘loop’.
mp3 doc doc

Heavy Metal
Vanaf 12
100’
L
*
Per twee (parallel-)schrijven de lln een nieuwe tekst voor de Nederlandse vertaling van het liedje ‘Primal Concrete Sledge’. Deze nieuwe tekst wordt gemonteerd op een stukje metalmuziek. Ze schrijven de tekst op metal-achtige wijze op een blad en versieren dit met een metal-logo. De kinderen maken ook nog een passende cd-hoes.
Lesmateriaal:
html doc doc jpg jpg jpg
Probeersels studenten:
wav wav doc

Hiphop: hip popping
Vanaf 12 j
475’
P
**
Dit is een project dat loopt over 5 lesmomenten die 75 of 125 minuten duren. In een eerste les maken de kinderen o.a. via een film kennis met hiphop en het concept van het project. Ze voeren ook een hoekenwerk uit i.v.m. popping, street dance, battles en grafitti. In een tweede les maken ze 'tags'. In les drie, vier en vijf proberen de kinderen in een pop-battle elkaar weg te dansen. Ze voeren de battle uit in het centrum van de stad of gemeente.
Concept Hip-Popping:
doc doc
Lesverloop:
doc
Hoekenfiches > Battle:
jpg jpg > Graffiti: jpg jpg jpg jpg > Popping: jpg jpg jpg jpg > Remix: jpg jpg jpg jpg